//

Thursday, August 12, 2010

pernah dengar kueh FRIED DoDoL..?

pernah tak anda makan kueh fried dodol? or pernah dengar tak tentang kueh ni..dalam bahasa melayunya dodol goreng..setahu teha dodol tu lembik dan manis rasanya..dan bila di goreng camane plak ea?mungkin lebih rangup agaknya dan rasa lagi enak kot..

ini mungkin pertama kali teha dengar sepanjang teha hidup..hehehehe...alkisahnya berlaku pagi tadi masa kelas status pengambilan makanan. dr norimah ajar cara - cara nak buat recall food intake 24 hours. so, beliau menyuruh kitorang menyenaraikan semua jenis makanan yang telah masuk dalam perut semalam.dari pagi sampai before tidur..

then, bila semua siap pass la kat beliau..nak di jadikan cerita kelakar, beliau baca la senarai makanan milik seorang pelajar ni..then, baca satu persatu..beliau berkerut tiba - tiba..tak paham tulisan ke apa..rupa - rupanya tak taw apa itu "dodol goreng"..so, dia tanya la kat pelajar itu..

dR: fried dodol tu camana?

**** : bentuk bulat - bulat yang d goreng.

dR: ada lembik - lembik tak?

****:tak2..rangup..goreng dan makan dengan sos.

dR:(terdiam jap) is it cekodok goreng??buat daripada tepung ea?

****:oh ya2..dari tepung.(sambil menanyakan kawan sebelah yang itu adalah cenkodok)


apalagi kami ketawa serentak r..ada ke patot cekodok goreng d panggil dodol goreng..ish3..tak patot - tak patot..rupa - rupanya pelajar tu adalah pelajar cina..ish3..takkan tak taw kot korang makan tiap - tiap ari..even aku pon tak taw sangat makanan tradisi cina, tapi makanan tu terlalu common kot..semua orang taw..

ini kan dodol..mane ada rupa cekodok..

mungkin masak dalam kawah kot..ala2 goreng la kot

ni baru nama cekodok goreng...buka dodol goreng ye adik - adik..

moral of da story:kita kan 1 malaysia..perlu taw benda simple cam ni..tengok da kantoi..buat malu je.taw makan tapi tak taw nama..jadi kenalilah makanan di sekeliling anda.jangan taw makan je k..




sila like banyak2! www.tips-fb.com

8 comments :

mirah said...

haha..lawak gile..ak bru ingt nk order dodol goreng..ingt kan btul ad..rupenye cekodok..hehehe

::fatihahanapi:: said...

tu r..punye la suspen aku nak taw pe tu fried dodol...tp bila taw itu cekodok memang x thn nak gelak....

faryzh said...

hahahahha~
ingatkan betol2 ade tadi dodol goreng.

devoted lily♥ said...

hahahha..
ingat td btol2 ada dodol goreng,
tapi kalau ada maybe jadi mcm kuih bakul goreng..
uhhh sedapnyeee..

Muka Haluih (MH) said...

adoi.. tertipu.haha.. =) da follow tihah.jom follow sy lak.. --> mukahaluih.blogspot.com

::fatihahanapi:: said...

muka haluih: mane ada tipu.he3..okey2..i polow u lak ye...

devoted lily: myb la kot...he3

faryzh: ;p

ZACK ENTRY said...

menggugat nafsu makan ni..=P




latest entry Main Bowling Di Bulan Puasa

::fatihahanapi:: said...

sabor2...
;p

Related Posts with Thumbnails