//

Tuesday, December 20, 2011

my sis's wedding, MABROUK sis... [entry bergambar (s)]


Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya ".

"Wanita yang paling banyak mendapat kurnia ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya. Dan wanita yang jahat ialah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan yang buruk budi pekertinya." - ( Riwayat Ahmad )


11/11/11

my sis, muda2 lagi dah jumpa dengan jodoh beliau. semoga cinta & ikatan kalian sampai syurga. amin..


Kalau cinta Allah diutamakan , keredhaan Ibu bapa didahulukan , insyaAllah cinta abadi sesama manusia sentiasa menanti . - Dena



tanggal 11 haribulan 11 2011, (tarikh yang indah, ehem jeles) kakak aku dinikahkan dimasjid. setelah rukun wajib telah disempurnakan dengan sekali lafaz, abang aku mengimamkan solat hajat, semoga niat suci diberkati Allah..


25 /11/11

inilah walimatulurus yang diadakan secara bergotong royong kat surau berdekatan dengan rumah aku. orang klate panggil 'BEKWAH' or perkataan asalnya 'BIGWORK'. bermula dari sembelih lembu, potong daging, kupas bawang, potong sayur sume dilakukan bersama - sama dengan orang kampung. walimatulurus lebih kepada kenduri kesyukuran dan tidak sama sekali duit bersampul/salam berisi..majlis aku nanti pon aku nak kekalkan gotong - royong macam ni.. ahaks..


pengantin tersipu2 malu. huah2.. heheee... sayang sekali, aku sampai lewat pada hari kejadian.. maka, gambar aku pon takde.. uhuks..almaklum anak perantauan terpaksa meredah hujan lebat (banjir) untuk sampai ke kampung halaman disamping meninggalkan asignment yang berlambak2 di kolompo nuh..

tersangat ramai sanak saudara yang jauh2 datang. yang jauh kita dekat - dekatkan, yang dekat kita erat - eratkan. masa ni la nak kumpul sume saudara mara. lagipon family kami terlalu besar, nak jemput vvvip pon lauk tak cukup, habis makan kat anak beranak je. siyesly ade relative aku yang aku baru kenal..sadis...gambar kanan atas tuh mok ambe dari tranung. sape kabo mok ambe doh tue, memang kene pok la.. orang slalu salah paham. kabo mok ambe nikoh baru bila aboh ambe dok rapat2 dengan mok ambe. demo pakat kate lako duo orang tuh laki bini. padehal aboh ambe anok sulung die. berat nanang.. kang doh kabo mok ambe awek mude..

untung le jadi pengantin dapat sume set baru yang berjenama mahal2. uhuks..

sebelah malamnye plak, riuh rendah umah, buat bihun sup yang super duper sedap dari makcik aku si tukang masak handalan. haha.. sedap sedap. biasakla lepas basuh periuk, kawah, kang lapo.. terutama pengantin baru yang tolong basuh, lagi afdhal! kang siang hari korang jadi retis, malam haruslah kena kaw kaw kami buli. lebih afdhal kan kan !



27/11/11
rombongan sebelah pengantin lelaki plak. yang ni aku pon ade..hehehe nak jadi retis la jap ek ek..


buat masa kini, hanya 3 orang family En. Hanapi yang masih single yang terdiri daripada ayahlong sulung (my baby ammar), astak roy (my love bro) & me (the youngest). lepas ni insyaAllah my astak roy akan menyusul.. me? akan ku perkatakan bila waktunya sudah tiba...

wassalam

sila like banyak2! www.tips-fb.com

3 comments :

ur sis^^ said...

:::lov u so mch dear♥,,,thnks 4 evrthg,,,gudluck 4 comg exam!:::

Fiza said...

wah, meriah! :)

::fatihahanapi:: said...

thank u... <3

@fiza
haruslah~ :)

Related Posts with Thumbnails