//

Thursday, December 22, 2011

resepi SNEK sihat : Kesari pandan



Assalamualaikum WBT..
hai awak. jarangkan entry blog ni berupdate sejak 2 menjak ni. takde cerita la awak. (tipu!)
sebernarnya betul2 takdek waktu. yelah entry kena panjang2, kalau pendek2, tak cool yaw! bila nak terlebih cool yaw, masa diambil jugak lama yaw! membuatkan saya memberontak akibat masa saya dicuri yaw! ok yaw, apekata sekali sekala kita tukar angin sepoi2 kita dengan menikmati hidangan yang sihat dan lazat. uhuk! LAZATTTTT !

saya berkobar-kobar nak share ni. sebab apa? sebabnya kan, nak cerita kan, minggu lepas kan, grup saya kan dapat pujian yang amat mengharukan daripada prof saya taw taw! 1st time yaw!
dia gtaw suruh bagi fulmark grup saya kat RA dia. terharunya! mekasih! gomasseumnida!!!

usaha keras pasti membuahkan kejayaan. rasa bangga lak guna statement ni. ok, nak cerita, teha aritu plan menu kat patient yang ade hepatic cirrhosis. menu plak india. kira teha ni dah pro la buat masakan india. tiap2 minggu kot. dan yang paling menyedihkan tak pernah boleh menu western, kempunan nak buat trifle. ;(

kami masak banyak sangat ! tapi alhamdulillah masa 1jam 30 minit kira sempat & semput la..



NO SALT ADDED! healthy & energy-densed spinash tomato soup..
jangan risau, walau no NA added, tapi rasanya memang memuaskan kehendak selera kita. kami tambah BANYAK GILER rempah ratus & daun2 beraroma.


salmon baked with tamarind chutney yaw! salmon tuh, ko hado?
chutney = orang kita panggil sos jelah..



potato brown rice
very attractive! very high energy-densed for malnourish/underweight/anorexia.



ok yang ni teha nak share. makanan ni india punye. tapi, orang melayu pon boleh makan sebab rasanya SANGAT SEDAP bila ditambah RASA PANDAN. jangan risau kita tengok camane kita modify kan supaya lebih sihat! KURANG lemak, KURANG gula. KURANG garam. sebab... cer google kesari indian punya.. kaler dia oren k, dan tersangat manis..

healthy Kesari pandan recipe

bahan2:
1cawan tepung suji
1 sudu makan gula
2 cawan susu rendah lemak
1 sudu makan marjerin rendah garam
20g gajus/badam
daun pandan.

cara2:
goreng gajus tanpa minyak kemudian, tumbuk kasar.
goreng tepung suji tanpa minya hingga kekuningan.
blend daun pandan, ambil air pandan je ok.
panaskan susu.tambah marjerin, gula, dan air pandan.kacau sampai mendidih
masukkan tepung suji sedikit demi sedikit.
masukkan gajus.
bila telah pekat, masukkan kedalam bekas ,tekan & ratakan.
biar sejuk, & potong.

(yang teha buat tu sedikit kering, sebabtu mudah rapuh. buat lembap2 k.kalo nampak kering tambah air.)

- selamat mencuba -


sila like banyak2! www.tips-fb.com

4 comments :

PinQib said...

menguji iman niiii

Ieja said...

nampak sedap je..heeee

Imran@Copenhagen said...

woow nampak menyelerakan!

::fatihahanapi:: said...

ni menu makanan orang india. kalau rasa berkeinginan apa salahnya :)

Related Posts with Thumbnails