//

Monday, January 31, 2011

Menabung Itu Menjamin Kesejahteraan Hidup

salam readers. semua tau tak hari ni hari ape ? hah ! tak tau ? ok jangan bising2. hari ni kan hari isnin. hari terakhir untuk bulan januari. dan beberapa minit sahaja lagi kita akan berganjak ke bulan dua, februari. sedar tak sedar dah sebulan umur kita bertambah ye dak ? teha masih berada dalam mood tahun baru, 2011. bukan tahun baru cina ye. oleh itu teha nak berkongsi azam baru teha untuk 2011. alaaa.. tengok tajuk entry pon dah tau kan.. tak pe la teha nak gtau nape teha pilih azam tu untuk tahun 2011. nape ye ?

azam tahun ini : nak menabung sampai jadi kaya raya !!

kenapa nak menabung ? banyak faedahnya. bak kata pepatah orang melayu, sedikit - sedikit lama - lama jadi bukit ! mula - mula dapat ilham nak menabung masa kegawatan ekonomi rumah tangga yang teha alami awal tahun baru, baru - baru ni. pokai - pokai ! duit tinggal berapa ratus je dalam bank disebabkan guna tak ingat dunia. dan telah dimaklumkan duit biasiswa akan dapat lewat hujung bulan. memang hidup diibaratkan kais pagi makan pagi. dari pengalaman tersebut teha terfikir kalo lah aku menabung awal sem dapat guna awal sem depan. dapat mengatasi kegawatan ekonomi aku. terlintas secara tetiba. apalagi balik bilik terus mereka cipta tabung yang tercanggih. hasil penggunaan semula barang terbuang. sori tak leh nak tunjuk sini. secret takut ade orang mau oder plak ! hehee

teha dah limitkan sehari 50sen. kira la sendiri setahun dapat berapa ratus kan.. aku kayo ! ko hado ? haha teringat trademark cikepal06. dulu masa sekolah rendah haram nak lekat kalo menabung. bila tiba besday kawan mulalah korek tabung nak beli hadiah kat kawan. naik sekolah menengah langsung tak menabung dah. sampai kehari ni baru stat balik menabung. nak tunggu duit nuffnang sedia nak di cash out ibarat menunggu harta karun jatuh bergolek depan mata la. huhuuu. lambat bebenor. tapi alhamdulillah setakat ni duit nuffnang aku semakin meningkat. sabor2 ! terima kasih blogger sekalian ! kerana awaklah nuffnang saya begitu bermakna !

p/s : mula la hari anda dengan menabung sekarang ! pasti menguntungkan !

thanks for reading this entry ^__^

sila like banyak2! www.tips-fb.com

2 comments :

AISHA INANI said...

aku menbaung.
tp bila sesak aku korek balikk!
wakakaka.

::fatihahanapi:: said...

uiks lagu tu plak dah.. naseb ang la.. hahaha

Related Posts with Thumbnails