SIAKAP STIM MASAK 3 RASA
(penyediaan 2 orang makan)
note : garam n gula x letak sebab sos ikan memang dah masin. sy letak 1 sudu makan je. sos dan kicap dah manis. sy guna soy souce yang lebih manis. sos2 ni calori tinggi, so kurangkan ye.
A. Untuk stim
1. Siang ikan siakap. Bersihkan. hiris ikan untuk ambil isinya sahaja. (khas untuk kanak - kanak)
2. Tumbuk halia dan bawang putih. Lumurkan pada isi ikan beserta sos ikan dan sos tiram.
3. Perap 15 minit.
4. Panaskan periuk. Masukkan 1 cawan air dan ikan serta semua bahan perap tadi.
5. Stimkan ikan sampai mendidih dan tutup api.
B. Untuk menumis
1. Kisar bawang putih, bawang merah, halia, cili kering dan tomato.
2. Rendam mixed vegey yang beku dalam air dalam 15 minit.
3. Panaskan kuali. Masukkan minyak. Tumis bahan kisar sampai masak.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis.
5. Masukkan mixed vegey , daun limau purut dan serai.
6. Masukkan kuah stim yang lebihan stim siakap.
7. \Biar sampai mendidih dan tutup api.
C. untuk hidang
1. ambil isi ikan dan letak dalam pinggan.
2. curahkan sambal 3 rasa di atas ikan.
3. hiris daun saderi dan daun kucai, tabur di atas sambal.
4. tabur bawang goreng.
5. sedia dimakan.
3 comments :
banyaknya makanan..terliur tengok semua lauk tu..^^,
tengok dah meleleh dah saliva tu...haha
terus rasa lapar.haha
Post a Comment