//

Friday, March 25, 2011

jom cuba resepi SANDWICH CHOCOLATE CAKE yang paling sedap pernah saya rasa..

kek coklat cik anim memang sedap. mau tak letih dia dok buat kek tempahan dari lecturers, kawan2 dan staf dalam belas-belas biji juga.. dalam kuantiti yang banyak plak tu. ape yang aku kagum pasal grup depa kesungguhan dalam membuat sesuatu perkara yang sama berulang2 kali. kalo aku ? oh memang tak ! dats why aku kagum dengan pekerja2 kilang yang setiap hari setiap masa membuat perkara yang sama tanpa jemu. jangan dok ingat pangkat tinggi orang sanjung melangit tapi ado engko boleh buat macam dorang buat ?

apa yang aku dok bicara kat atas ni lain tak bukan pasal food festival itu hari la.. yang aku dok pomot poster food festival kat ukmkl tu. apa yang eksaited sangat sampai aku update kek coklat dulu ni sebab aku beli kek ni sepotong ni tapi tak cukup. yes sumpah tak cukup ! nak lagi.... sedapnye aku boleh komen la kek punye toping tak manis sangat, rasa coklat yang sedap sebab tak cair. dan kek nye pon tak rasa manis, rasa lemak kek tu yang aku kagum.. dalam banyak2 makanan yang dijual tempoh hari semua makanan sedap! boleh la aku puji ikhlas semua kawan2 aku yang korang ni memang pandai masak ! hehee..tapi aku nak update sal kek coklat gak dulu.. sila jangan jeles makanan lain ye..he3..next entry aku sambung lagi. i pomis uu....

yaa... aku bli sepotong rm2.20. dasar cik anim tak bagi pon free kat kawan sendiri.. hehehee...

kalo sebiji tak silap aku la dia jual dalam rm15.. wahh sangat2 berpatutan kalo nak dibandingkan dengan kesedapan kek ni.. kalo tak caye ko try la kat rumah..ikut resepi yang aku bagi kat bawah ok. tapi kena ikut betul2 kalo nak kek rasa sama macam aku makan.. ini pon ihsan dari cik anim si tukang kek ni la. aku pon nak try nanti balik rumah..insyaAllah...

RESEPI PIAWAI – SANDWICH CHOCOLATE CAKE (Penyediaan :16 org)

Bahan-bahan kek :
240 g tepung gandum
60 g serbuk koko
300 g mentega
300 g gula kastor
6 biji telur
2 camca teh baking powder

Cara menyediakannya :
1) Lanserkan tin pembakar dan lapikkan dgn kertas mnyk serta panaskan ketuhar
2) Ayak tepung bersama koko dan baking powder
3) Putar majerin dan gula hingga kembang serta bwerwarna krim
4) Masukkan telur sedikit demi sedikit dan putar lagi
5) Kaup balikkan campuran tepung ke dalamnya degn sudu loga.(kaup baik no 8)
6) Masukkan dalam tin pembakar dan bakar selama 80-85 minit atau hingga kek masak.
Bahan-bahan ganache:
130 g susu segar
330 g coklat masakan
37 g whipping cream (guna unsweet cream dan jgn over mixed, tak boleh frozen)

Cara-caranya:
1) Panaskan susu dan tuangkan ke dalam coklat masakan yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sebati.
2) Akhir sekali campurkan bahan-bahan diatas dengan whipping cream. Kacau rata.
3) Masukkan ganache ditengah kek yang dibelah dua dan ratakan selebihnya pada keseluruhan kek.

ni la dia team buat kek coklat. kalo dah berbelas2 kek depa jual, fuhh memang untung banyak la depa ni.. kayo! kayo ! huhuhu.. yang gambar bawah ni la cik anim.. punye komited jadi tukang kek..anim, nanti grad seksok bukak la kedai kek sendiri kalo dah fedup keje kat spital ye..hehehee....

thanks aku ucapkan buat kawan aku, fhad yang sudi baca blog picisan aku ni..siap folow agi..heheh..ko memang wa tabik la sebab ko bukan silent reader kat sini.. *_<

bersambung....


sila like banyak2! www.tips-fb.com

2 comments :

syAzAnA said...

sedapnyaaa. nanti nak tryy ahh!

MiSsZ said...

jom share resepi dan dapatkan keronsang sebagai hadiah cenderahati dari missz

http://missz84.blogspot.com/2011/04/sumbangan-resepi.html

Related Posts with Thumbnails