//

Wednesday, March 23, 2011

bukan semua yang suke kite...

*entry ini hanya luahan hidup aku yang tunggang langgang. jauh sekali ditujukan kepada sesapa tapi berdasarkan pengalaman pahit manis yang aku nak kongsi. aku tidak kondem sesape. tidak! nak begaduh ngan sesape. tidak!*

dalam dunia ni ade orang yang suke kite ade yang benci kite dan tak kurang yang menyumpah2 dengan perangai kite, sama ada dalam hati atau terang lagi nyata mengata yang dikongsi perasaan dengan orang lain. aku tau aku ramai haters dari yang sayang kat aku. dah nak buat camane kite bukan malaikat malah bukan seorang berpangkat nabi nak perfect dalam segala hal dalam hidup. ade yang kite tak sedar kite melukakan hati orang. tak lupe juga kawan sendiri yang buat kite terluka. ok fine. aku tak kesah kawan aku sakitkan hati aku. mula2 memang aku kesah dok bengkakkan dalam hati tapi 2,3 hari aku aku benam cam tu je. kalo kite dok pk sangat nanti kite juga yg merana. yg sidia happy tak hingat dunia mcm tak pernah buat silap kat orang. tu la adab kehidupan. sesapa yg dok menyumpah seranah aku kat belakang walopun aku tak tau tapi Tuhan tahu. thanks bebanyak. tak pasal2 aku dapat pahala. kenapa nak menyumpah aku? korang perfect ke?tu yg mak korang ajar ke? takkan...sama la ngan aku.

aku dulu tak tau pon blog tu ape. laptop pon takde. aku slalu panggil website orang. nak buat tak reti. tapi main try2 buat. aku stat from 0. aku ulang stat from ZERO ok. no one help me. aku main try n error. bukan mudah nak jadi mudah. sampai la skang walopun folower tak ramai macam cik epal tapi sekurang2nye aku dapat pembaca. dalam sehari ade je yg bukak blog aku dalam 20++ orang if tak update entry sekalipon. tu ade gak yg tak suke.siap nganjing2 aku sebab ade blog. salah ke aku ade?aku tak nyusah sesapa pon. lain tak bukan orang yg dekat ngan kite la. nape ko ade blog ke ? dah ko tak ade ko reti nak buat? alsan ko bagi malas.haha. itu memang betul2 alsan yg tak munasabah.. tak sah kalo aku publish entry aku kat fb mesti esok p klas yg haters2 dok nganjing aku. setakat ni tak pernah aku publish entry2 aku pasal entry remeh temeh, diari harian yg boring. aku share somthing yg boleh bermanfaat tak kire la sal event ke sal nasihat ke sal sharing info ke. aku harap ade yg bukak blog aku baca dan dia dapat somthing. walopun dia silent reader aku tak kesah. bukan blog aku yg banyak blink2 aku soh tengok. tu ntuk mengindahkan suasana supaya orang tak boring bukak blog. tu ade gak yg mengata dok guris2 hati aku. huhuhuh. cakap aku ni giler glamor, tuan tak cantek pon nak glamer murahan. ade ke cari glmer? aku cantek? no! aku sedar aku tak cantek. aku biase je. as hambaNYA aku bersyukur sangat2 sebab aku dilahirkan cukup sifat. xde penyakit sihat walafiat. cantek tu subjektif. aku tak kesah. dia cakap aku tak cantek ko cakap cantek. pemikiran yg berbeza..

sal persahabatan.. aku memang banyak terluka. sebab kite nak seorang kawan yg sekepala dengan kite memang susah. kalo dapat memang bonus! pernah kite fikir nape kawan silih beganti ? sebab kite dapat cari kawan yg terbaik buat kite. dia dah putus sahabat Allah bagi peluang untuk kite cari yang lebih dan lebih lebih baik. sebab ape yg kite buat pasti ade hikmahnye. Allah sentiasa Pemurah menganugerahkan peluang yang lebih baik untuk kite perbaiki diri kite dan orang lain. sal aku terluka memang terluka. kite berbaik, sentiasa pergi kelas sama pergi makan kafe sama share masalah, kegembiraan tak lupe juge share masalah rumahtangga tetiba dah tak buat tu semua. dulu inbox mesej penuh dengan nombor dia tapi skarang dah takde. dulu hang out sama2 dah tak buat. dulu kite yang satukan insan yang jatuh cinta pada kawan kite tu skarang nak ingat pon tak dah. ape yang kite rasa? sedih! tapi ade dia tau..sebab dia terlalu gembira sebab dia dikelilingi orang yang dia sayang. betol lah kate orang, kalo ade musibah baru kite ingat kawan, family, Tuhan tapi bila kite gembira kite lupa segala2nye.

dengan kawan berkira. yg ni ikot masing2. pasal duit memang aku berkira. itu aku mengaku sebab aku dilahirkan bukan dari kelurga senang lenang. tapi pasal makanan dan sebagainye tidak. aku kalo stakat megi aku bagi je. kalo kawan lapar meh la datang bilik paw ape yg ade. kalo kawan ade masalah aku teman.tapi aku kalo ade masalah aku jarang mintak tolong. sume aku pergi sendiri kehulur kehilir. aku sangat2 malu untuk tanye kat kawan, ek ko boleh tolong teman tak? sebab slalu mintak tolong takde nak temnkan... tapi aku mintak kawan sendiri tolong buat sesuatu tapi guna barang aku, punye berkira. ok fine! aku belanja dia kfc. ade dia ingat? yg dia ingat aku dah lawan dia, sebab ape yg dia tolong nampak aku lebih bagus. yela dah dia yang tolong. sebab ape jadi camtu? sebab hati dah penuh hasad dengki. tak boleh nampak orang lebih. Allah dah kate kite bukan slalu diatas. kekadang kite dibawah supaya kite dapat blajar dengan orang lain untuk jadi lebih baik. sampai next time dia cakap awal2 dia tak nak tolong dah. siap lupe aku sebagai kawan mase dekat event tu. punye la Allah nak tunjuk semua barang dia (barang sama yg aku bagi soh tolong aku) hilang sekelip mata. sebab lupa bawak balik. bukan sedikit, semua 1 bekas. so, lepas tu nak g mane misiti guna yg aku sikit 2,3 barang. aku bukan nak menunjuk tapi Allah dah bagi peringatan dah. kan ade hikmah kalo kite pk balik. tapi aku stil anggap dia kawan....sampai aku nangis selepas malam event tu sebab aku rasa tak happy sesangat, dengki tengok orang happy. aku boleh je buat2 hepy tapi hati bengkak tengok kawan depan mata macam dah lupe kite yang ade depan matanye..


sal post status update kat fb. dulu mula2 ade fb semua nak share. sume nak tulis. mase gembira tulis somting happy bila sedih tulis dalam mood sedih. tapi tyme berak tak tulis la. nak g mane2 tulis. sebab teruja ade fb. skang dah mencecah umur 20-an aku dah tak tulis dah benda2 camtu. so childish!!! bagi aku bukan bagi orang lain. orang lain aku tak kesah dia nak tulis ape. kalo benda tak munasabah aku tolong geleng kepala je,sebab pemikiran berbezakan.. sampai dah berminggu fb tak diupdate. kalo update pon berupa nasihat pada diri sendiri dan jugak orang lain. nasihat aku terus disumberkan oleh hadis, AlQuran dan sumber2 dari orang2 beriman. cume niatku hanya 1. kite saling ingat mengingati. nak suh orang komen, like? ikut suke depa lah. aku tak balas pon. itu tanda dia dah take noted! tapi ade juge yg terasa. cakap aku over baik ! ingat aku perfect sangat ! ok fine aku tak perfect pon. tak! pakaian aku tak semulia pakaian wanita muslimah.(sebab aku suke cakap sal aurat,tudung) perangai aku masih ade orang tak senang. aku just mencari kesempurnaan. sebab aku tau diri aku tak sebaik siti khadijah, siti aisyah.. kenapa kita tak boleh terima ape yang nabi suruh? kenapa kite nak hentam orang tu sedangkan kite tau dia berbicara perkara yg benar. orang kate orang sekarang pantang ditegur. silap2 boleh maut! dahsyat! tapi aku tak menegur sesapa pon. sebab orang akan balas balik, ko baik sangat ke? tak! tapi aku sedar yg aku buat salah. aku just nak peringati diri aku dan kau je. salahkah? jangan dok menyumpah aku je. sumpah seranah dari seorang gadis sunti yang nanti akan bergelar ibu dan kemungkinan akan mewarisi ke anak cucu. nak ke? aku pon kekadang hati panas dok terkeluar gak bengong. dasar mulut celupar! aku silap aku salah! aku gagal mengawal nafsu marah aku. tapi yg over2 celupar tu aku tak amalkan. sebab ibu aku pesan jangan dok cakap macam tu. kite anak dara tak manis. sekalipun teruna tak manis jugak. nabi tak suruh kite buat camtu.

aku kalo nak ikutkan ramai aku tak suka sebab aku tak suka perangai2 tertentu. tapi adakah orang suka perangai kite? sebab kalo ade 1000 orang 1000 lah ragamnye. dah tu takkan kite nak benci semua orang. kalo kite pk balik kite dapat perbaiki diri kite supaya tak nak jadi camtu. so, kesimpulan jangan kite benci dan maki2 orang sebab tak tentu lagi orang akan suke kite. dulu kawen sebab sesama suke skarang kite bercerai sebab tak tahan perangai. nak ke jadi camtu. so jangan ingat kite selamanye gembira pasti suatu ketika kite jatuh dan waktu tulah kite akan bangkit semula dengan azam yang lebih baik. insyaAllah...

"mencari seorang sahabat didunia bagai hamparan buih2 dilautan..tapi mencari seorang sahabat didunia dan akhirat bagai mencari sebutir permata didasar lautan..."

*isitilah "ko" & "aku" istilah biasa aku gune dalam mane2 entry. kalo tak senang untuk dibaca aku mintak maaf...
sila like banyak2! www.tips-fb.com

2 comments :

Mizmarmalade90 said...

Nice entry gurl! I loikeee it :)) Well done :D

::fatihahanapi:: said...

thanks fara sebab sudi baca entry merapu kite :)

Related Posts with Thumbnails