Nasi maqluba dari Jordan
BAHAN-BAHAN
NASI
10 cwn beras
30 ketul ayam peha
3 biji terung bulat
1 biji cauliflower
6 biji kentang
4 sudu kecil rempah kurma
6 sudu kecil jintan putih
4 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil serbuk kunyit
6 biji bawang besar (dimayang)
4 biji bawang putih (dikisar)
¼ halia (dimayang)
Sekuntum bunga lawang
2 biji cengkih
3 biji ketumbar
Minyak untuk menggoreng
SALAD
3 batang timun
6 biji tomato (kecil)
Daun ketumbar
2 biji lemon
Garam
SAMBAL SALSA
5 biji Tomato
1 batang Lada hijau dan merah
2 biji cili padi
3 ulas Bawang putih
Garam dan gula
Sedikit air
CARA MEMBUAT
1. Basuh beras dan rendamkan seketika selama 10-15 minit. Kemudian toskan.
2. Goreng kentang dan terung.
3. Tumis bawang besar,bawang putih,bunga lawang,ketumbar dan cengkih sehingga naik bau.Masukkan ayam dan rempah-ratus.Gaulkan sehingga sebati.
4. Masukkan 22 cawan air (anggaran mengikut beras) ke dalam ayam tadi dan biarkan mendidih.
5. Setelah itu,asingkan air rebusan ayam ke dalam bekas yang lain.Tinggalkan ayam di dalam periuk tadi.Lapiskan terung dan kentang di atas ayam.kemudian masukkan beras.
6. Seterusnya masukkan air rebusan ayam tadi untuk memasak nasi.Masak nasi diatas api yang besar untuk beberapa minit.Setelah nasi kering,perlahankan api.Tunggu sehingga nasi betul-betul kering.
7. Setelah nasi masak,terbalikkan periuk diatas dulang.Sedia dihidang bersama sos salsa,salad dan yogurt(jika suka).
5 comments :
wahhh. nampak best je. share le skt sini. haha
dah share cube la. kite pon nak try blek umah nanti..
macam besttt je. mahu try laa. :)
try la.... :)
Post a Comment